Συνάντηση DigiHall στο Έσλινγκεν

  • Post author:
  • Post category:newsGr

Στόχος του έργου DIGIHALL είναι η προώθηση της ανεξάρτητης διαβίωσης των ηλικιωμένων, η βελτίωση της ψυχικής και σωματικής τους υγείας και η αύξηση της ποιότητας ζωής τους, χάρη στη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών υγείας. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, οι εταίροι του έργου θα αναπτύξουν νέο και καινοτόμο υλικό για φροντιστές και εθελοντές, οι οποίοι θα υποστηρίξουν τα άτομα τρίτης ηλικίας στην απόκτηση ψηφιακής παιδείας υγείας.                                           

Οι εταίροι του έργου DIGIHALL, από τη Γερμανία (Wohlfahrtswerk für Baden-Württemberg, Hochschule Esslingen), την Ιταλία (COOSS) και την Ελλάδα (Frontidazois, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο), συναντήθηκαν τελικά στο Έσλινγκεν στα τέλη Ιουλίου. Το να έχουμε την ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα και να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που επιβάλλονται από την έκτακτη ανάγκη του Covid-19 δεν είναι δευτερεύοντα ζητήματα. Η συνάντηση, άρτια οργανωμένη από τους Reinhold Wolke και Alice Dorison από το Hochschule Esslingen, έδωσε την ευκαιρία να ανοίξει μια νέα φάση του έργου σε ό,τι αφορά στην ανθρώπινη επαφή.

Μια δραστηριότητα για να σπάσει ο πάγος έδωσε τη δυνατότητα σε όλους τους συμμετέχοντες να κατανοήσουν τις στάσεις, τα πάθη και τα συναισθήματα των άλλων και στη συνέχεια, η συνάντηση ξεκίνησε επίσημα με μια συζήτηση για τα επιτευχθέντα αποτελέσματα, όπως η βασική μελέτη (ένα ουσιαστικό στάδιο του έργου στο οποίο οι εταίροι διεξήγαγαν μια μελέτη για τον Ψηφιακό Γραμματισμό Υγείας και συνεντεύξεις με άτομα τρίτης ηλικίας, φροντιστές και ειδικούς και στην οποία δημιούργησαν αρχέτυπα ως βάση των επακόλουθων περιπτωσιολογικών μελετών). Η αποτελεσματική παρουσίαση των Julian Marx, Ruth Dankbar και Milena Kalla υπογράμμισε όλα τα καθήκοντα που θα πρέπει να εξετάσουν οι εταίροι τους επόμενους μήνες. Ο οργανισμός Wohlfahrtswerk für Baden-Württemberg, ως επικεφαλής του έργου, προετοιμάζει την έκθεση αυτής της αρχικής φάσης του έργου (PR1).

Στην παρουσίαση εξετάστηκαν οι στόχοι του έργου, η βιωσιμότητα, το σχέδιο επικοινωνίας, οι κατευθυντήριες γραμμές, η πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης και η ηλικία των χρηστών.

Στη συνέχεια, η Monica Boari από την COOSS παρουσίασε μια εξερεύνηση της έννοιας του DHL (Digital Health Literacy): στην πραγματικότητα, σε όλες τις φάσεις του έργου είναι απαραίτητο να αναφερθούμε σε μια κοινή κατανόηση της DHL, η οποία αναπτύχθηκε από τους εταίρους χάρη στο μια σημαντική βιβλιογραφική ανασκόπηση.

Αφού συζήτησαν τι είχε οριστικοποιηθεί τους πρώτους μήνες του DIGIHALL, οι συμμετέχοντες έστρεψαν την προσοχή σε ένα μέλλον γεμάτο εργασίες. Η ανάλυσή τους έγινε από τον Γιώργο Κουμανάκο (από τη Φροντίδα Ζωής), ο οποίος επικεντρώθηκε στη δεύτερη φάση του έργου (PR2 – Interactive E-Training Course, του οποίου επικεφαλής είναι η Φροντίδα Ζώης): σε αυτό το μέρος, οι εταίροι θα δημιουργήσουν διαδραστικό εκπαιδευτικό υλικό για την πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης (σχεδιασμός περιεχομένου και ανάπτυξη περιεχομένου) και οδηγό για τους φροντιστές (ο οποίος θα μεταφραστεί στις αντίστοιχες γλώσσες τους).

Η COOSS και η Frontida Zois είχαν επίσης την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα χαρακτηριστικά των αρχετύπων που δημιουργήθηκαν για την αποτελεσματική ανάπτυξη των περιπτωσιολογικών μελετών του PR1, τα οποία συμβάλλουν στο σχεδιασμό εκπαιδευτικού υλικού ad hoc.

Μόλις ολοκληρώθηκαν οι καθημερινές δραστηριότητες, όλοι οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν την πόλη του Esslingen και γνωρίστηκαν καλύτερα.

Η δεύτερη μέρα της συνάντησης άνοιξε με ένα άλλο παιχνίδι: «Έτσι δουλεύουμε!», μια δραστηριότητα παιχνιδιού που πρότεινε ο Filippo Triccoli από την COOSS Marche.

Οι Ιταλοί εταίροι παρουσίασαν επίσης το σχέδιο επικοινωνίας και βιωσιμότητας του έργου και τις απαραίτητες στρατηγικές για την προώθηση των δραστηριοτήτων του, ενώ ο Χρυσόφορος Καραχρήστος (από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο) παρουσίασε τη δομή και τα χαρακτηριστικά της ιστοσελίδας DIGIHALL.

Τι καλύτερο από μια στιγμή ειλικρινούς ευχαρίστησης ως το καλύτερο συμπέρασμα σε αυτές τις έντονες μέρες δουλειάς; Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ένα ευχάριστο γεύμα σε ένα τυπικό εστιατόριο στο Έσλινγκεν πριν από τους τελευταίους χαιρετισμούς.

Η επόμενη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο, στην Ιταλία. Μάλιστα, η πόλη Τζέσι θα φιλοξενήσει τη δεύτερη διεθνική συνάντηση έργου.