Το 1ο βήμα επιτεύχθηκε, η Έκθεση Κατευθυντήριων οδηγιών έρχεται!

  • Post author:
  • Post category:newsGr

Η σημασία του ψηφιακού αλφαβητισμού για την υγεία γίνεται ολοένα και πιο εμφανής και το έργο DIGIHALL, στο οποίο συμμετέχουν Γερμανία, Ελλάδα και Ιταλία και συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ, ασχολείται ακριβώς με αυτό…

Η πρώτη φάση του έργου, που αναπτύχθηκε τον πρώτο χρόνο του DIGIHALL, συνίσταται στην έρευνα, μελέτη και ανάπτυξη της διαδικασίας αλφαβητισμού και στη σε βάθος θεματική ανάλυση, που αποτελούν βασικά βήματα για την προώθηση του πειραματισμού και της εφαρμογής της πλατφόρμας και της εφαρμογής DIGIHALL.

Πριν προχωρήσουμε στο PR1, αξίζει να αναφέρουμε τη σημασία της Έκθεσης Κατευθυντήριων οδηγιών καθώς αντιπροσωπεύουν ένα κεντρικό σημείο του έργου. Παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της έρευνας, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη επισκόπηση της τρέχουσας κατάστασης σχετικά με τον ψηφιακό γραμματισμό υγείας και τις ψηφιακές τεχνολογίες υγείας στις εμπλεκόμενες χώρες. Η Έκθεση Κατευθυντήριων οδηγιών, η οποία μεταφράστηκε σε όλες τις γλώσσες των χωρών εταίρων (γερμανικά, ελληνικά και ιταλικά), είναι η πυξίδα για να οικοδομηθεί ένας σωστός εκπαιδευτικός προσανατολισμός αφιερωμένος σε όσους θα υποστηρίξουν τους ηλικιωμένους που προσεγγίζουν τον κόσμο του ψηφιακού γραμματισμού υγείας.

Η εργασία που πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές κατά το πρώτο έτος αντιπροσωπεύει τα θεμέλια του έργου: μια εξέταση του ρόλου και της σημασίας του ψηφιακού γραμματισμού υγείας σε κάθε εθνικό πλαίσιο πραγματοποιήθηκε τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν. Το αποτέλεσμα 1 του έργου περιελάμβανε ανασκόπηση βιβλιογραφίας σε κάθε χώρα εταίρο και συνεντεύξεις με άτομα τρίτης ηλικίας, άτυπους φροντιστές και φροντιστές χαμηλής εκπαίδευσης, εθελοντές και ειδικούς του ψηφιακού γραμματισμού υγείας. Σκοπός των συνεντεύξεων ήταν να αναλυθούν οι ανάγκες των ομάδων-στόχων σε σχέση με τον ψηφιακό γραμματισμό υγείας και τις ψηφιακές τεχνολογίες υγείας και να καθοδηγήσουν τη δημιουργία και ανάπτυξη του καταλληλότερου εκπαιδευτικού περιεχομένου που θα συμπεριληφθεί στην πλατφόρμα.

Πράγματι, η έκτακτες συνθήκες για την υγεία που σχετίζονται με την πανδημία Covid-19 έχουν αναπόφευκτα ωθήσει τους χρήστες και τους φροντιστές να προσεγγίσουν τον ψηφιακό κόσμο και τις νέες τεχνολογίες με περισσότερη πεποίθηση. Μια αναγκαιότητα, αλλά ταυτόχρονα και μια πολύτιμη ευκαιρία για ανάπτυξη σε ό,τι αφορά τις γνώσεις κάποιου σχετικά με τον ψηφιακό γραμματισμό υγείας ώστε να ανακουφιστεί η μοναξιά στην οποία η πανδημία Covid-19 έχει αναγκάσει πολλούς ανθρώπους. Από το 2020, στην πραγματικότητα, έχει γίνει πιο περίπλοκο να φροντίζεις έναν ηλικιωμένο χωρίς να γνωρίζεις τον ψηφιακό κόσμο (για παράδειγμα, στην Ιταλία, το αίτημα για μεταφορά με ασθενοφόρο γίνεται σε ορισμένες περιπτώσεις μέσω email ή μέσω της χρήσης SPID ).

Μετά τη φάση της συνέντευξης, δημιουργήθηκαν πιθανά σενάρια καθημερινής ζωής που σχετίζονται με τη χρήση ψηφιακού γραμματισμού υγείας, ώστε να είναι δυνατός ο προβληματισμός σχετικά με τις ανάγκες, τις ευκαιρίες και τα πιθανά κρίσιμα ζητήματα για φροντιστές και χρήστες. Οι περιπτωσιολογικές μελέτες τόνισαν τις ανάγκες ενός ηλικιωμένου ή τη στάση ενός φροντιστή που πρέπει να προσεγγίσει τον κόσμο του ψηφιακού γραμματισμού υγείας.

Η προσέγγιση των ψηφιακών τεχνολογιών υγείας δεν είναι πάντα εύκολη, ειδικά για όσους αλληλεπιδρούν μαζί της για πρώτη φορά. Οι δυσκολίες μπορεί να διαφέρουν και μπορεί να αποτελούν εμπόδια για τον χρήστη: μπορεί να υπάρχουν σωματικές δυσκολίες (τρέμουλο χεριών, προβλήματα όρασης ή ακοής), αλλά και φόβος ανεπάρκειας ή φόβος να ξεχάσει κάποιος σημαντικές πληροφορίες για χρήση.

Κατά τους επόμενους μήνες, οι εταίροι του έργου θα επικεντρωθούν στη δημιουργία του εκπαιδευτικού υλικού που θα συμπεριληφθεί στην πλατφόρμα e-learning και στη βιωσιμότητα του έργου.